09 Ekim 2022

Savaş kötü bir şey ... Havada karmaşa...

Bugün 21 Mhz'de sörf yaparken R5RC çağrı işaretli bir Rus istasyonuna denk geldim. İsteyen QRZ'deki info'suna bakabilir.

Adamın (adı Roman) bugün havada uğradığı taciz olayı dünya amatörlerine yakışacak türden gibi değildi. 

Kimisi ona küfür ediyordu, kimisi "kapa çeneni" diyordu, kimisi de "Putin Putin" diyerek adamla alay ediyordu. Sonunda adam QRT olmak zorunda kaldı.

Savaş kötü bir şey gerçekten de. Aynı olaylar 1. ve 2. Körfez Savaşları sırasında Irak'tan nadir olarak çıkan istasyonlara da yapıldı. 

Yugoslavya'nın parçalanması sırasındaki içsavaşta da amatör istasyonlar havada birbirlerine o kadar çok tehdit ve küfür ediyorlardı ki anlatamam. Sırplar Boşnaklara, Arnavutlar'a ve Makedonlara her an giydiriyorlardı. Onlar da tabii ki onlara... Önce telsizler, sonra silahlar konuştu. Sonrasında da; önce telsizler sustu, sonra da silahlar...

Dediğim gibi savaş şartları çok kötü... Birbirlerini gırtlaklamak için millet birbirini kolluyor. Havada yakaladı mı da acımasızca geçiriyor sözcüklerini.

Hele ortada hiç savaş durumu yokken sırf birbirine yakın frekanslarda iki komşu ülke  konuşup birbirlerine sarktıkları için 7 ve 3.5 Mhz'deki Muz Cumhuriyeti'ndeki dil bilmez ama dilbaz bazı amatörlere ne demeli?.. Sanki karşı taraf konuşulan Muzca'yı nasilsa anlamazlar diye saydırdıkça saydırıyorlar karşı taraftaki komşusuna. O da yetmezmiş gibi "sobalarında meşe odunu" yakan bile oluyor da komşunun umrunda bile olmuyor. Çünki adamlar otomatiğe bağlamışlar konuyu, split çalışıp bunları yapanların gerizekalılığına gülüp geçiyorlar. 

Bu Muz Cumhuriyeti de nerede ola ki diye bana sormayin. Çok uzak DX sayılan ülkelerin birinde işte bu yaşananlar...

Diyeceğim odur ki .. amatörlük biraz sevgi, saygı ve centilmenlik bekler birbirinden öyle değil miydi bize büyüklerimizce öğretilen? Ancak sen düşene dek. Aslında ülken düşene dek. Düştün mü, ortalık maskarası ya da maymunu olup çıkarsın Rus istasyonunun başına gelenler gibi.

Dünyadaki saygın amatör camianın/insanının bugünkü hali ne yazık ki bu...

Herkese 73 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder